www.reikitidningen.se

Forskning - Utveckling - Framtid

Om Reiki

 Kurser i Reiki

Reiki-metoden är en mjuk friskvård, omvårdnads och behandlingsmetod

 5.jpg

Reiki är godkänt av WHO och praktiseras på mer än 70 sjukhus i USA. I Norge ger man Reiki på bl.a. hospis och till cancerpatienter vilket också är vanligast i USA.. Det finns väl dokumenterad forskning på det.   Reiki är energimedicin och har sitt ursprung i Japan.

Reiki är en djupt avslappnande metod för stressreducering och självkännedom. Här kan du genom beröring bli medveten om hur total avslappning känns och passivt få lösa upp spänningar i kroppen.   Du får en påfyllning av energi och kan på så sätt stärka kroppens självläkande förmåga. Beröring frigör också vårt ”må bra hormon” oxytocin som bl a höjer vår smärttröskel och ger en långvarig antistresseffekt.   Behandlingen sker liggande på en brits (påklädd) och nedbäddad med kudde och filt. Behandlaren håller händerna stilla på olika positioner på kroppen.

Både fram och baksida på kroppen behandlas genom en mjuk beröring. Reiki är en friskvårdsmetod vilket innebär att du kan få Reiki genom din arbetsgivare. Reiki används bl.a. på sjukhus i England, Skottland, Sydamerika, Indien, Israel, Australien och på ca 70 sjuhus i USA. Det är främst i eftervården man använder Reiki och som omvårdnad. Reiki är godkänt av WHO och flertalet studier har gjorts med Reiki.

Text Solkarina

 2.jpg

Frågor och svar om Reiki

Kan vem som helst lära sig Reiki?

Ja alla även barn kan lära sig Reiki. Metoden och tekniken är enkel och under grundkursen får man lära sig hur man ska göra.

Finns det tillfällen man inte kan eller ska ge Reiki?

Nej till skillnad mot andra berörings och massage metoder så har Reiki inga kontraindikationer. Vilket innebär att du kan aldrig skada genom att ge Reiki. Det är snarare tvärtom om man i situationer där man blir rädd, uppskakad eller får ont snabbt kan slappna av. Så lämnar inte den traumatiska händelsen några spår efter sig. Med Reiki kan vi läka både fysiska och psykiska skador snabbare.

Var kommer Reikin ifrån

Reiki metoden grundades i Japan och har sitt ursprung ur qi gong och den kinesiska medicinen. Detta bygger på att vi genomströmmas av livsenergi enligt ett viss system som tex akupunktören använder. Detta subtila energisystem kallas också meridianer. Hur vi tänker, känner och de undermedvetna mönster vi lever i påverkar direkt flödet av ki energi i kroppen. Genom att använda olika stärkande övningar och Reiki kan vi påverka vår hälsa ungefär som mental träning och därmed också påverka hur vi mår. En harmonisk kropp skapar en harmonisk tanke och känsla. På detta sätt utvecklar Reiki oss både i självkänsla och självförtroende. Tillämpningen av Reiki har sitt ursprung i zen buddhismen men kan praktiseras av alla oberoende av filosofi och religion.

Kan man använda Reiki om man får fysiskt eller psykiskt dåligt?

Absolut. Läkningsprocesserna kan stärkas och gå fortare genom den djupa avslappning man får i kropp, tankar och känslor med Reiki. Det kan vara bra dock att ha en kontakt på sjukhuset så man också får samtalsterapi samtidigt beroende på vilka problem man har.

Kan Reiki ge psykoser, depressioner eller nedstämdhet ?

Nej om du råkar ut för detta i samband med att du lär dig Reiki så kan det bero på olika faktorer. Oftast har det att göra med att du redan mår dåligt innan och borde uppsöka psykolog eller kurator. När du börjar arbeta med Reiki så lär du dig att lyssna in vad som rör sig i ditt medvetna jag. Det blir tydligare genom avslappningen. Det kan innebära att problem du lagrat eller förträngt kommer upp till ytan. Genom Reiki synliggör du detta. Det kan också ha att göra med den Reiki utbildning du fått. Det är viktigt att din lärare kan guida dig genom de känslor och tankar som dyker upp när du börjar lyssna inåt.

Måste man tro på något för att kunna ge Reiki?

Nej Reiki är en energimetod för att förstärka flödet av ki energi i kroppen. På samma sätt som akupunktören använder nålar efter ett visst system så använder Reiki utövaren sina händer genom handpositioner på kroppen. En kropp som är avslappnad och trygg har en starkare genomströmning av ki energi – livsenergi. Det märker vi främst genom att blodcirkulationen ökar en avslappnad kropp ger också harmoniska sinnen. Du behöver därför inte någon speciell tro, religion eller filosofi för att lära dig Reiki.

Kan man ge Reiki till vem som helst efter kursen?

Ja det kan du om den du vill ge Reiki till vill ta emot. Det krävs att man kan ligga ner i minst en timme och bara slappna av. I grundkursen får du lära dig exakt hur du gör för att ge en så kallad Reiki behandling både till dig själv och andra.

Jag har redan varma händer måste jag lära mig Reiki då?

Alla människor har en naturlig helande förmåga med sig. När vi slår oss så lägger vi händerna på skadan för att ta hand om den. Vi tar upp våra barn i knäna och tröstar dem när de är ledsna. Vi kan ge varandra en kram och säga några vänliga ord. Helande sker på många olika sätt. Alla människor har detta med sig genom Reiki kursen får du lära dig hur du kan använda det effektivare då du får lära dig olika metoder. Det brukar leda till att de varma händerna blir varmare och man lär sig att lyssna in sina medmänniskor bättre och på så sätt ökar den naturliga healing förmågan.

Kan man lära sig Reiki själv utan lärare?

Kan man lära sig räkna utan att gå i skolan eller lära sig hur man lagar en bil utan att först fått undervisning. Absolut att man kan men frågan är vilka kunskaper man får efteråt. En lärare med erfarenhet som kan ge dig stöd hur du efter dina intressen kan använda Reiki. Kommer att ge dig den bästa utbildningen de som får en bra undervisning är ofta de som också fortsätter att använda Reiki resten av livet

Måste man få initieringar

JA Reikiinitieringarna där man aktiverar Reikienergin är en del av Usui Reikisystem. De lärare som säger något annat lär inte ut traditionell Reiki.Det är ganska vanligt att man tar 600-800 kr betalt för Reiki grundkurs och sedan säger att man inte behöver några initieringar. Hela utbildningen får man på mejl och man har ingen kontakt med läraren. Dessa lärare ska du inte välja då de inte arbetar efter kvalitet. Initieringar, aktivering av Reikiflödet är en del av Reikitraditionen för att hjälpa eleven att få kontakt med Reikienergin. 

Text Solkarina

Lära dig Reiki eller veta mer

För dig som vill veta mer om Reiki rekommenderar vi boken Reiki naturligt helande och mjuk beröring

 Här kan du köpa Reikiböcker

Lyssna på vår Reikipodd där vi pratar om hur vi influerat Reiki i Sverige

 

   

Kurser i Reiki

 

Läs om Solkarinas Reiki resa i Japan bilden föreställer grundaren av Reikis Minnesten i Tokyo

 

 

Du har väl inte missat Reikipodden där vi pratar och delar vår erfarenhet av Reiki

Läs mer